Hvordan Fungerer Samlede Poenglinjer Og Bortemål I Fotball?

hvis du noen gang har sett knockout fotball konkurranser, sjansene er at du har hørt folk snakke om samlede score linjer og bortemål ganske ofte. For et spill hvor det eneste formålet er å sparke en ball i et nett, kan reglene virkelig bli forvirrende til tider.

På det notatet, hvordan fungerer aggregerte scorelinjer og bortemål i fotball?

oppsummert er en samlet poenglinje den kombinerte poenglinjen for en cup-uavgjort som inkluderer to kamper. Bortemålsregelen er en tie breaker som favoriserer laget som scorer flere mål borte fra hjemmet.

La oss ta en nærmere titt på hva dette betyr.

Innholdsfortegnelse

Hva er en aggregate score line?

i knockout-fotballkonkurranser spilles hver runde (også kjent som cup ties) vanligvis over to kamper (også kjent som ben), slik at hvert lag får muligheten til å spille en kamp på hjemmebane.

på denne måten kan hjemmebane fordel ikke argumenteres som en fremtredende faktor over de to beina.

den samlede poenglinjen er den kombinerte poenglinjen i cupen over de to beina.

for Eksempel, hvis Lag a vinner den første etappen med 1 mål og deretter taper den andre etappen med 2 mål, vil Lag A miste cupen uavgjort 2-1 på aggregat, i henhold til grafikken nedenfor.

Samlede resultatlinjer i fotball

Hva er bort målet regelen?

bortemålsregelen er den første av tre konvensjonelle tie breakers som brukes i knockout fotball for å bestemme vinneren av en kamp når de to lagene er bundet på slutten av en kamp.

de to andre tie breakers er ekstraomganger, etterfulgt av straffesparkkonkurranser.

i tilfelle at scorelinjen er bundet etter 90 minutter, er laget som scoret flest mål borte fra hjemmebanen gitt seieren.

Scoring borte fra hjemmet er antatt å være vanskeligere enn scoring hjemme, og dermed bortemål kan være svært viktig når kampen ender i uavgjort.

bortemål-regelen er litt forvirrende, da det er flere scenarier der det gjelder og flere der du tror det kan gjelde, men det gjør det ikke.

de følgende 6 scenariene illustrerer alle de potensielle utfallene i et tobent cup-slips.

Scenario 1

Første etappe: Lag a (hjemme) 1 – 0 Lag B (Borte)

Andre etappe: Lag A (Borte) 0 – 0 Lag B (Hjemme)

samlet poengsum: Lag A 1-0 Lag B

Resultat: Lag A vinner sammenlagt.

Scenario 2

Første etappe: Lag a (hjemme) 0 – 1 Lag B (Borte)

samlet resultat: Lag A 0-1 Lag B

Resultat: Lag B vinner samlet.

Scenario 3

Første etappe: Lag a (hjemme) 1 – 1 Lag B (Borte)

Samlet poengsum: Lag A 1-1 Lag B

Resultat: Lag B vinner på bortemål, selv om begge lag har scoret like mange mål.

Scenario 4

Første etappe: Lag a (hjemme) 2 – 1 Lag B (Borte)

Samlet poengsum: Lag A 2-1 Lag B

Resultat: Lag a vinner på aggregat, selv Om lag B scoret et bortemål, Og Lag B ikke gjorde det.

Scenario 5

Første etappe: Lag a (hjemme) 1 – 2 Lag B (Borte)

Andre etappe: Lag A (Borte) 1 – 0 Lag B (Hjemme)

Samlet poengsum: Lag A 2-2 Lag B

Resultat: Lag B vinner på bortemål fordi de scoret flere bortemål Enn Lag A, selv om poengsummen er uavgjort på aggregat.

Scenario 6

Første etappe: Lag a (hjemme) 0 – 2 Lag B (Borte)

Andre etappe: Lag A (Borte) 2 – 0 Lag B (Hjemme)

Resultat: stillingen er uavgjort etter de to kampene, og regelen for bortemål kan ikke brukes som uavgjort. Dette spillet vil dermed fortsette til ekstra tid. Hvis scorelinjen angitt i scenario 6 ble reversert (dvs.Både Lag A og Lag B scoret to ganger, hjemme), vil ekstra tid fortsatt være sluttresultatet.

det er viktig å merke seg at i ekstra tid gjelder regelen for bortemål fortsatt. Det betyr at hvis bortelaget scorer et mål i ekstra tid, må verten score 2 mål for å vinne kampen.

i dette scenariet kan kampen ikke gå til straffer. Kampen kan bare resultere i en straffesparkkonkurranse hvis stillingen forblir bundet etter ekstraomganger.

Kontroverser med bortemålsregelen

det faktum at bortemålsregelen eksisterer under ekstra tid har forårsaket ganske mye kontrovers i fortiden.

årsaken til dette er at mange mener at etter 180 minutter (2 fulle kamper), bør ikke bortemålsregelen gjelde i ekstraomganger. Dette er fordi hjemmelaget i den andre etappen er teknisk ulempe, til tross for at de tilsynelatende har hjemmebane fordel under ekstra tid.

i dette scenariet, hvis hjemmelaget innrømmer et mål, må de score to for å vinne kampen.

i Hovedsak er hjemmelaget i andre etappe utsatt for å bli slått ut på grunn av bortemålsregelen i 120 minutter, mens motstanden deres bare er utsatt for dette i 90 minutter (i første etappe).

Kjente eksempler på bortemålsbrytere

Helt siden bortemålsregelen ble introdusert I Europeisk fotball, har det vært flere kamper som har blitt avgjort på ganske dramatisk måte som et resultat av Det.

jeg har listet opp 5 gode eksempler på kamper bestemt av bortemålsregelen nedenfor.

Manchester United vs Paris Saint Germain (2019)

Embed fra Getty Images

Første etappe: Manchester United (hjemme) 0-2 PSG (borte)

Andre etappe: Manchester United (borte) 3-1 PSG (hjemme)

Samlet Poengsum: Manchester United 3-3 PSG

Resultat: Manchester United vant på bortemål.

I Champions League-Runden 2018/2019 av 16, VAR PSG den klare favoritten etter første etappe. De dominerte Absolutt Manchester United på Old Trafford under deres bortekamp. Ingen i sitt rette sinn ville ha satset På En Forent seier, går inn i andre etappe.

Men For Å sitere Ole Gunnar Solskjæ som forberedelse til andre etappe, «Fjell er ment å bestiges».

den andre etappen av denne cupen viste seg å være En Av De Beste Manchester United-prestasjonene i sesongen.

Barcelona vs Roma (2018)

Første etappe: Barcelona (hjemme) 4-1 Roma (borte)

Andre etappe: Barcelona (borte) 0-3 Roma (hjemme)

Samlet Poengsum: Roma 4-4 Barcelona

Resultat: Roma vant på bortemål.

Når Barcelona slår deg med 4 mål til 1 i enhver konkurranse, kan du like godt kalle det avsluttes i de aller fleste situasjoner. Dette er akkurat det som skjedde i 2017/2018 Champions League kvartfinalen.

Men Jeg antar At Roma hadde andre ideer. En 3-0-seier på deres hjemmestadion i den andre etappen av denne cupen viste seg å være alt som var nødvendig for å forårsake EN STOR opprør.

Jeg tror Kostas Manolas var ganske fornøyd etter å ha scoret Romas tredje mål for natten. Hva tror du?

🎂 Gratulerer Med Dagen Kostas Manolas!Forsvareren på @ OfficialASRoma blir 2⃣8⃣ i dag! 🇬 🇷Feire med DET MÅLET vs barcelona. 🙌 https://t.co/BU3BCVXCsV

I denne kampen, til tross for at poengsummen var 4-4 samlet, Vant Roma fordi De scoret flere bortemål enn Barcelona i løpet av cupen.

Chelsea vs Paris Saint Germain (2015)

Første etappe: PSG (hjemme) 1-1 Chelsea (borte)

Andre etappe: PSG (borte) 1-1 Chelsea (hjemme)- etter normal tid, 2-2 etter ekstraomganger

Samlet Poengsum: PSG 3-3 Chelsea

Resultat: psg vant på bortemål.

Etter to harde kamper i 2014/15 Champions League-runden på 16, Hadde Chelsea og PSG ingenting å skille dem fra, og måtte gå inn i ekstra tid.

det virket som om hjemmebane fordel var På Chelsea side, Da Eden Hazard satte dem 2-1 opp i 6. minutt med ekstra tid. David Luiz kansellerte raskt dette målet med en sublime header, og gjorde poengsummen 2-2.

Forståelig nok reiste dette spørsmål om hvorvidt bortemålsregelen faktisk var en rettferdig metode for å bryte bånd når spill går til ekstra tid.

Bayern Munich vs Manchester United (2010)

Første etappe: Bayern Munich (hjemme) 2-1 Manchester United (borte)

Andre etappe: Bayern Munich (borte) 2-3 Manchester United (hjemme)

Samlet Poengsum: Bayern Munich 4-4 Manchester United

Resultat: Bayern Munich vant på borte mål.

denne kampen opp var fylt med drama.

Etter å ha tapt Den første etappen av Denne 2009/2010 Champions League kvartfinalen 2-1, United fortsatt sto en sjanse i den andre etappen. Og de satte virkelig opp en utrolig ytelse.

I Andre etappe gikk United 3-0 opp på 41 minutter, og det virket som om De var i perfekt posisjon for å gå videre til semifinalen.

Men Etter en ganske rystet start trakk Bayern seg sammen og scoret de to målene de trengte for å vinne på bortemål. En av dem var denne absolutte skjønnheten Av Arjen Robben.

på denne dagen for 6 år siden scoret Arjen Robben dette målet mot Manchester United På Old Trafford pic.Twitter.com/3wltwr4h9t

– Bayern & Tyskland (@iMiaSanMia) 7. April 2016

Jeg kan fortsatt huske Nani ansikt da Han innså At United ikke hadde gått gjennom, til tross for å vinne på natten. Triste tider.

AC Milan vs Inter Milan (2003)

FØRSTE etappe: AC Milan (hjemme) 0-0 Inter Milan (borte)

Andre etappe: AC Milan (borte) 1-1 Inter Milan (hjemme)

Samlet Poengsum: Ac Milan 1-1 Inter Milan

Resultat: AC Milan vant på bortemål.

på papiret kan Denne 2002/2003 Champions League semifinalen seier se ut som en vanlig, kjøre av møllen bort mål seier.

TROSS Alt virker DET ganske klart; AC Milan scoret flere mål borte fra hjemmet enn Inter Milan gjorde, så de fortjente å gå gjennom.

MEN DETTE blir litt forvirrende; AC Milan og Inter Milan har delt Samme stadion (San Siro) Siden 1947. Derfor ble begge beina på denne cupen spilt på samme stadion. Ganske interessant scenario.

Avsluttende tanker

mens bortemålsregelen kan være forvirrende, hjelper det definitivt med å avgjøre uavgjorte spill som ellers kan trekke på og være vanskelig å ringe. Det legger også en interessant dynamikk til hvordan lag ‘ tilnærming begge beina på viktige knockout konkurranse cup bånd.