miten yhteenlasketut Maaliviivat ja Vierasmaalit toimivat jalkapallossa?

jos olet joskus katsonut knockout – jalkapallokilpailuja, on todennäköistä, että olet kuullut ihmisten puhuvan yhteistuloslinjoista ja vierasmaaleista melko usein. Peli, jossa ainoa tarkoitus on potkia pallo verkkoon, säännöt todella voivat saada sekava ajoittain.

siitä, miten yhteenlasketut maali-ja vierasmaalit toimivat jalkapallossa?

tiivistettynä yhteenlaskettu pisterivi on cupin tasapelin yhteenlaskettu pisterivi, joka sisältää kaksi ottelua. Vierasmaalisääntö on tasapeli, joka suosii sitä joukkuetta, joka tekee enemmän maaleja poissa kotoa.

katsotaanpa tarkemmin, mitä tämä tarkoittaa.

Sisällysluettelo

mikä on yhteenlaskettu tulosrivi?

knockout-jalkapallokilpailuissa jokainen erä (tunnetaan myös nimellä cup ties) pelataan tyypillisesti kahden ottelun verran (tunnetaan myös nimellä jalat), jotta jokainen joukkue saa mahdollisuuden pelata Ottelun kotikentällään.

näin kotikenttäetua ei voi pitää näkyvänä tekijänä yli kahden jalan.

yhteistulosrivi on cup-tasapelin yhteistulosrivi kahden jalan yli.

esimerkiksi, Jos A-joukkue voittaa alkulohkon yhdellä maalilla ja häviää toisen lohkon kahdella maalilla, niin A-joukkue menettäisi Cupin tasapelin 2-1 yhteistuloksella, kuten alla olevassa grafiikassa on esitetty.

yhteenlasketut tulosrivit jalkapallossa

mikä on vierasmaalisääntö?

vierasmaalisääntö on ensimmäinen kolmesta tavanomaisesta tie-breakerista, joita käytetään tyrmäysjalkapallossa ottelun voittajan määrittämiseen, kun molemmat joukkueet ovat tasapisteissä ottelun lopussa.

kaksi muuta tie-breakeria ovat jatkoaika, jota seuraavat rangaistuspotkukilpailut.

jos pisteputki on 90 minuutin jälkeen tasan, voittaa kotikentällään eniten maaleja tehnyt joukkue.

maalinteko Vieraissa koetaan vaikeammaksi kuin kotona, joten vierasmaalit voivat olla äärimmäisen merkittäviä, kun peli päättyy tasapeliin.

vierasmaalisääntö on hieman hämmentävä, sillä on useita skenaarioita, joissa se pätee ja useita, joissa luulet sen voivan päteä, mutta ei.

seuraavat 6 skenaariota kuvaavat kaikkia mahdollisia lopputuloksia kahden lohkon cup-tasapelissä.

Skenaario 1

alkulohko: joukkue A (koti) 1 – 0 Joukkue B (vieras)

toinen osaottelu: joukkue A (vieras) 0 – 0 Joukkue B (koti)

yhteistulos: joukkue A 1-0 Joukkue B

tulos: joukkue a voittaa yhteistuloksella.

skenaario 2

alkulohko: joukkue A (koti) 0 – 1 joukkue B (vieras)

toinen osuus: Joukkue a (vieras) 0 – 0 Joukkue B (koti)

yhteistulos: joukkue A 0-1 Joukkue B

tulos: Joukkue B voittaa yhteistuloksella.

skenaario 3

alkulohko: A – joukkue (koti) 1 – 1 B-joukkue (vieras)

toinen osaottelu: A-joukkue (vieras) 0-0 B-joukkue (koti)

yhteistulos: A-joukkue 1-1 B-joukkue

tulos: B-joukkue voittaa vierasmaaleilla, vaikka molemmat joukkueet tekivätkin yhtä monta maalia.

skenaario 4

alkulohko: joukkue A (Koti) 2 – 1 joukkue B (vieras)

toinen osuus: joukkue A (vieras) 0-0 Joukkue B (koti)

yhteistulos: A-lohkon 2-1-Joukkue B

tulos:A-joukkue voittaa yhteistuloksella, vaikka B-joukkue teki vierasmaalin, B-joukkue ei.

skenaario 5

alkulohko: joukkue A (koti) 1 – 2 joukkue B (vieras)

toinen osaottelu: joukkue A (vieras) 1 – 0 Joukkue B (koti)

yhteismaalit: joukkue A 2-2 Joukkue B

tulos: Joukkue B voittaa vierasmaaleilla, koska he tekivät enemmän vierasmaaleja kuin joukkue A, vaikka sijoitus on tasan yhteismaalein.

skenaario 6

alkulohko: joukkue A (koti) 0 – 2 joukkue B (vieras)

toinen osuus: Joukkue a (vieras) 2 – 0 Joukkue B (koti)

tulos: pisteet ovat kahden ottelun jälkeen tasan, eikä vierasmaalisääntöä voi käyttää tasapelinä. Näin ottelu etenee jatkoajalle. Jos skenaariossa 6 ilmoitettu tulosrivi olisi päinvastainen (eli sekä A-että B-joukkue tekivät kaksi maalia, kotona), jatkoaika olisi silti lopputulos.

on tärkeää huomata, että jatkoajalla vierasmaalisääntö pätee edelleen. Se tarkoittaa, että jos vierasjoukkue tekee maalin lisäajalla, isännän on tehtävä kaksi maalia voittaakseen ottelun.

tässä skenaariossa ottelu ei voi mennä rangaistuksiin. Ottelu voi johtaa rangaistuspotkukilpailuun vain, jos tilanne pysyy tasaisena lisäajan jälkeen.

kiistat vierasmaalisäännön kanssa

se, että vierasmaalisääntö on olemassa lisäajalla, on aiheuttanut aiemminkin melkoista kohua.

syynä tähän on se, että monien mielestä 180 minuutin (2 täyttä ottelua) jälkeen vierasmaalisääntöä ei pitäisi soveltaa jatkoajalla. Tämä johtuu siitä, että toisella osuudella kotijoukkue on teknisesti alakynnessä, vaikka sillä näyttäisi olevan kotikenttäetu lisäajalla.

tässä skenaariossa kotijoukkueen on tehtävä kaksi maalia voittaakseen ottelun.

käytännössä toisessa osaottelussa kotijoukkue joutuu herkästi tyrmätyksi vierasmaalisäännön takia 120 minuutin ajaksi, kun taas vastustaja on sille altis vain 90 minuutin ajan (ensimmäisessä osaottelussa).

kuuluisia esimerkkejä vierasmaalisäännön rikkojista

siitä lähtien, kun vierasmaalisääntö otettiin käyttöön eurooppalaisessa jalkapallossa, on ollut useita otteluita, jotka on sen johdosta päätetty varsin dramaattisella tavalla.

olen listannut alla 5 hienoa esimerkkiä vierasmaalisäännön ratkaisemista otteluista.

Manchester United vs. Paris Saint Germain (2019)

Embed from Getty Images

First leg: Manchester United (koti) 0-2 PSG (vieras)

Second leg: Manchester United (vieras) 3-1 PSG (koti)

yhteismaalit: Manchester United 3-3 PSG

tulos: Manchester United voitti vierasmaaleilla.

kauden 2018/2019 Mestarien liigan kierroksella 16 PSG oli selvä suosikki alkulohkon jälkeen. He dominoivat täysin Manchester Unitedia Old Traffordilla vierasottelussaan. Kukaan täysijärkinen ei olisi lyönyt vetoa Unitedin voitosta, joka menisi jatkoon.

kuitenkin, lainatakseni Ole Gunnar Solskjæria toisen osuuden valmistelussa, ”vuorille on tarkoitus kiivetä”.

tämän cup-tasapelin toinen osaottelu osoittautui yhdeksi Manchester Unitedin kauden parhaista esityksistä.

Barcelona vs Roma (2018)

upotettu Getty Images

ensimmäinen osaottelu: Barcelona (koti) 4-1 Roma (vieras)

toinen osaottelu: Barcelona (vieras) 0-3 Roma (koti)

yhteistulos: Roma 4-4 Barcelona

tulos: Roma voitti vierasmaaleilla.

kun Barcelona voittaa 4 maalia 1: een missä tahansa kilpailussa, voi sitä yhtä hyvin kutsua häviäjäksi valtaosassa tilanteista. Juuri näin kävi Mestarien liigan puolivälierissä kaudella 2017/2018.

Romalla oli kuitenkin muita ajatuksia. 3-0-voitto kotistadionillaan tämän cupin tasapelin toisessa osaottelussa osoittautui ainoaksi, mikä riitti aiheuttamaan valtavan kohun.

Kostas Manolas taisi olla aika tyytyväinen tehtyään Romalle illan kolmannen maalin. Mitä mieltä olet?

🎂 paljon onnea Kostas Manolas!@OfficialASRoma defender täyttää tänään 2⃣8⃣! 🇬 🇷Juhli, että tavoite vs Barcelona. 🙌 https://t.co/BU3BCVXCsV

tässä ottelussa Roma voitti, vaikka tilanne oli yhteismaalein 4-4, sillä se teki cup-tasapelin aikana enemmän vierasmaaleja kuin Barcelona.

Chelsea vs. Paris Saint Germain (2015)

Upotus Getty Images

ensimmäinen osaottelu: PSG (koti) 1-1 Chelsea (vieras)

toinen osaottelu: PSG (koti) 1-1 Chelsea (koti)- normaaliajan jälkeen, 2-2 jatkoajan jälkeen

yhteismaalit: PSG 3-3 Chelsea

tulos: PSG voitti vierasmaaleilla.

kauden 2014/15 Mestarien liigan 16.kierroksen kahden kovan kamppailun jälkeen Chelsealla ja PSG: llä ei ollut mitään, mikä erottaisi heidät toisistaan, ja ne joutuivat jatkoajalle.

näytti siltä, että kotikenttäetu olisi Chelsean puolella, sillä Eden Hazard puski 2-1-johdon lisäajan 6.minuutilla. David Luiz kuittasi maalin tyhjiin upealla ylivoimalla, jolloin tulosrivi oli 2-2.

tämä herätti ymmärrettävästi kysymyksiä siitä, oliko vierasmaalisääntö todella reilu tapa katkaista siteet, kun pelit menevät jatkoajalle.

Bayern München vs. Manchester United (2010)

uponnut Getty Images

alkulohko: Bayern München (koti) 2-1 Manchester United (vieras)

toinen osaottelu: Bayern München (vieras) 2-3 Manchester United (koti)

yhteismaalit: Bayern München 4-4 Manchester United

tulos: Bayern München voitti vierasmaaleilla.

tämä ottelu oli täynnä draamaa.

hävittyään tämän kauden 2009/2010 Mestarien liigan neljännesvälierien ensimmäisen osaottelun 2-1, United säilytti vielä taistelumahdollisuutensa toisessa osaottelussa. He tekivät uskomattoman esityksen.

toisella osuudella United meni 41 minuutissa 3-0-johtoon, ja näytti todella siltä, että joukkue olisi täydellisessä asemassa etenemään välieriin.

kuitenkin varsin huteran alun jälkeen Bayern ryhdistäytyi ja teki vierasmaaleilla voittoon vaadittavat kaksi maalia. Yksi niistä oli Arjen Robbenin ehdoton kaunotar.

tänä päivänä 6 vuotta sitten Arjen Robben teki tämän maalin Manchester Unitedia vastaan Old Trafford picissä.Twitter.com / 3wLtwR4H9T

— Bayern & Saksa (@iMiaSanMia) April 7, 2016

muistan vielä Nanin Kasvot, kun hän tajusi, ettei United ollut mennyt läpi, vaikka voitti illalla. Surullisia aikoja.

AC Milan vs Inter Milan (2003)

alkulohko: AC Milan (koti) 0-0 Inter Milan (vieras)

toinen osaottelu: AC Milan (vieras) 1-1 Inter Milan (koti)

yhteismaalit: AC Milan 1-1 Inter Milan

tulos: AC Milan voitti vierasmaaleilla.

paperilla tämä kauden 2002/2003 Mestarien liigan välierävoitto voi näyttää tavalliselta, myllyn vierasmaalien voitolta.

onhan se aika selvältä tuntuvaa; AC Milan teki enemmän maaleja kotonaan kuin Inter Milan, joten he ansaitsivat mennä läpi.

tämä kuitenkin hieman hämmentää; AC Milan ja Inter Milan ovat jakaneet saman stadionin (San Siro) vuodesta 1947 lähtien. Siksi tämän cupin tasapelin molemmat osaottelut pelattiin samalla stadionilla. Mielenkiintoinen skenaario.

loppuhetket

vaikka vierasmaalisääntö voi olla hämmentävä, se varmasti auttaa päättämään tasapelejä, jotka muuten saattavat venyä ja olla vaikeasti pelattavia. Se lisää myös mielenkiintoista dynamiikkaa siihen, miten joukkueiden lähestymistapa molemmat jalat tärkeitä knockout kilpailu cup siteet.